Mina tankar om barnmat
Sedan jag fick barn har jag verkligen fått upp ögonen för det här med barnmat. Det uppstod snabbt många tankar och frågor när vi skulle introducera mat till den lille. Nu pratar jag om en ålder kring sex månader, eftersom jag själv helammande fram tills dess.
När vi skulle introducera mat var jag jättetaggad på att prova olika barnmatsburkarna. Det kändes tryggt och enkelt eftersom de ska vara anpassade till bebisar i en viss ålder. Jag började kolla runt i olika butiker och insåg rätt snabbt att utbudet, enligt mig, var ganska dåligt. Eftersom jag själv äter en övervägande vegetarisk kost slogs jag snabbt av hur dåligt det vegetariska utbudet var. Jag tror att jag hittade ett, eller max två, vegetariska alternativ, annars var det mest rätter så som spagetti med köttfärssås, kalops, och lasagne. Mycket rött kött helt enkelt. Jag vill helst att min son ska äta samma typ av mat som vi äter, så jag blev lite ställd när jag knappt kunde hitta en enda burk som kändes bra.
Jag köpte i alla fall hem de burkar som jag tyckte var okej och tänkte, "det här blir kul". Det blev inte så kul. Sonen ratade precis allt han fick. Tror aldrig jag har sett någon tycka så illa om något som när han smakade ”torsk med potatis och dill”, haha. ”Jaha”, tänkte jag, ”han kanske gillar nästa burk han får”. Men icke. Vi provade oss säkert igenom 8-10 olika burkar utan resultat.
Så, med avseende på det skrala utbudet och sonens ratande av alla färdiga burkar började jag laga egen mat till honom. Jag var ganska snabb med att prova ägg, eftersom det är ett så bra och näringsrikt livsmedel. Som tur var både gillade och tålde han det, så det har varit grunden i många lunchen hittills. Jag lagade även egna puréer av olika grönsaker och rotfrukter som gick hem.
Min filosofi kring den barnmat jag delar med mig av här är framför allt att den ska vara näringsrik och näringstät så att de små får i sig mycket näring på lite volym. Det kommer också vara fokus på vegetariskt, eftersom jag föredrar vegetarisk mat. Sen är det också viktigt att den är lätt att göra, och går att frysa in, så att man slipper stå i köket flera gånger om dagen och laga. Jag näringsberäknar maten, men ta det med en nypa salt, eftersom barn äter så olika mycket i liten ålder. Näringsberäkningen är mest för att jag tycker det är kul och intressant.
Det är så lätt att tro att det "ska vara" på ett visst sätt genom att jämföra med andra och skapa sig förväntningar. Jag fick mig en liten chock när sonen ratade alla burkar, men jag har lärt mig att barn oftast inte gör som man vill, men att man alltid löser situationen på sitt sätt ändå. Det viktiga är att inte stressa upp sig och bli arg eller ledsen för att något inte blir som man tänkt sig. Vi kommer kämpa på med burkar, och förhoppningsvis lär han sig tycka om dem, eller inte, men oavsett kommer det bli bra!
Hoppas du hittar några recept som du gillar, och hör gärna av dig om du har några frågor eller funderingar 😀
När vi skulle introducera mat var jag jättetaggad på att prova olika barnmatsburkarna. Det kändes tryggt och enkelt eftersom de ska vara anpassade till bebisar i en viss ålder. Jag började kolla runt i olika butiker och insåg rätt snabbt att utbudet, enligt mig, var ganska dåligt. Eftersom jag själv äter en övervägande vegetarisk kost slogs jag snabbt av hur dåligt det vegetariska utbudet var. Jag tror att jag hittade ett, eller max två, vegetariska alternativ, annars var det mest rätter så som spagetti med köttfärssås, kalops, och lasagne. Mycket rött kött helt enkelt. Jag vill helst att min son ska äta samma typ av mat som vi äter, så jag blev lite ställd när jag knappt kunde hitta en enda burk som kändes bra.
Jag köpte i alla fall hem de burkar som jag tyckte var okej och tänkte, "det här blir kul". Det blev inte så kul. Sonen ratade precis allt han fick. Tror aldrig jag har sett någon tycka så illa om något som när han smakade ”torsk med potatis och dill”, haha. ”Jaha”, tänkte jag, ”han kanske gillar nästa burk han får”. Men icke. Vi provade oss säkert igenom 8-10 olika burkar utan resultat.
Så, med avseende på det skrala utbudet och sonens ratande av alla färdiga burkar började jag laga egen mat till honom. Jag var ganska snabb med att prova ägg, eftersom det är ett så bra och näringsrikt livsmedel. Som tur var både gillade och tålde han det, så det har varit grunden i många lunchen hittills. Jag lagade även egna puréer av olika grönsaker och rotfrukter som gick hem.
Min filosofi kring den barnmat jag delar med mig av här är framför allt att den ska vara näringsrik och näringstät så att de små får i sig mycket näring på lite volym. Det kommer också vara fokus på vegetariskt, eftersom jag föredrar vegetarisk mat. Sen är det också viktigt att den är lätt att göra, och går att frysa in, så att man slipper stå i köket flera gånger om dagen och laga. Jag näringsberäknar maten, men ta det med en nypa salt, eftersom barn äter så olika mycket i liten ålder. Näringsberäkningen är mest för att jag tycker det är kul och intressant.
Det är så lätt att tro att det "ska vara" på ett visst sätt genom att jämföra med andra och skapa sig förväntningar. Jag fick mig en liten chock när sonen ratade alla burkar, men jag har lärt mig att barn oftast inte gör som man vill, men att man alltid löser situationen på sitt sätt ändå. Det viktiga är att inte stressa upp sig och bli arg eller ledsen för att något inte blir som man tänkt sig. Vi kommer kämpa på med burkar, och förhoppningsvis lär han sig tycka om dem, eller inte, men oavsett kommer det bli bra!
Hoppas du hittar några recept som du gillar, och hör gärna av dig om du har några frågor eller funderingar 😀
Kommentarer
Skicka en kommentar