Rotfruktspuré grundrecept

Puré kan göras av de flesta rotfrukter och grönsaker och det är supergod och näringsrik som går hem hos de flesta små. Det är lätt att göra och väldigt smidigt att frysa in i kuber så att man kan ta fram och tina när det är dags för lunch eller middag.

Det här receptet kan appliceras på de flesta grönsaker och rotfrukter, men bilderna är tagna på sötpotatis. Jag använde 250g sötpotatis vilket fyllde upp en iskubsform med 16 kuber, så varje kub blir cirka 15 g. Näringsberäkningen är också gjord på sötpotatis, så det kommer såklart variera lite beroende på vilken grönsak/rotfrukt du använder. 

Tips! Jag ångkokar alltid grönsakerna eftersom näringen bevaras bäst på det sättet.

Det här behöver du:
250 g rotfrukt eller grönsak
50 g smör/olja

Gör så här:


Skala sötpotatisen och skär i centimeterstora kuber. Lägg i en ångkokinsats i en kastrull med några centimeter vatten i. 
Ångkoka under lock tills sötpotatisen är mjuk rakt igenom. 
Tillsätt en klick smör och stavmixa eller mosa till en slät puré
Klicka i purén i en iskubsform 
Frys in iskubsformen med en plastpåse runt

Tryck ut de frysta purékuberna i platspåsen och fortsätt förvara i frysen.



Näringsinnehåll (per kub sötpotatis):
Energi (kJ/kcal): 151/36
Protein (g): 0
Fett (g): 2
Kolhydrater (g): 3




Kommentarer

Populära inlägg