En dag i mat (2500 kcal)
Hallå där!
För ett tag sedan la jag ut en "matdag" som summerade upp till 2100 kcal, vilket är den genomsnittliga rekommendationen för en vuxen kvinna som har en medelhög fysisk nivå. Jag påpekade även att det är ganska lite enligt mig, så därför tänkte jag fortsätta på temat men i det här inlägget höjer jag kaloriintaget till cirka 2500 kcal. Enligt Livsmedelverket är denna rekommendation den högsta för kvinnor mellan 18-30 år.
Personligen tycker jag inte detta är särkilt mycket och efter att ha sammanställt denna kostdag skulle säga att detta skulle kunna vara en ganska normal matdag för mig. Jag gillar att äta lite mindre och fler måltider, så därför är dagen indelad i sex mattillfällen.
Proteinintaget bör ligga mellan 10-20% av det totala kaloriintaget, så i det här exemplet ligger vi högt där. Om du tränat mycket är det bara positivt att ligga högt.
Fettintaget bör ligga på runt 33% av det totala energiintaget, så här ligger vi över det, men så länge det är fett från bra källor (helst från växtriket så som oljor och kokos) så spelar det mindre roll. Jag äter ganska fettrika livsmedel, som tex ägg, jordnötssmör, oljor, mm, och då ökar fettprocenten därefter.
Kolhydratsintaget bör ligga mellan 45-60 % av det totala kaloriintaget, så 40% som detta exempel är något i underkant, men i allmänhet behöver man inte hänga upp sig på exakta siffror 😉
--------------------
Frukost:
Äggröra i ny tappning (klick!)
Mellanmål:
Lingonsmoothie (klick!)
Lunch:
Somrig sallad med fetaost och melon (klick!) + 150 g kycklingfilé + 1 skiva rågbröd med smör och ost
Mellanmål:
1 äpple & 1 banan
Middag:
Bakad potatis med vegoskagen (klick!)
Kvällsfika:
Protein-"fluff" (klick!) + 30 g choklad
För ett tag sedan la jag ut en "matdag" som summerade upp till 2100 kcal, vilket är den genomsnittliga rekommendationen för en vuxen kvinna som har en medelhög fysisk nivå. Jag påpekade även att det är ganska lite enligt mig, så därför tänkte jag fortsätta på temat men i det här inlägget höjer jag kaloriintaget till cirka 2500 kcal. Enligt Livsmedelverket är denna rekommendation den högsta för kvinnor mellan 18-30 år.
Personligen tycker jag inte detta är särkilt mycket och efter att ha sammanställt denna kostdag skulle säga att detta skulle kunna vara en ganska normal matdag för mig. Jag gillar att äta lite mindre och fler måltider, så därför är dagen indelad i sex mattillfällen.
Proteinintaget bör ligga mellan 10-20% av det totala kaloriintaget, så i det här exemplet ligger vi högt där. Om du tränat mycket är det bara positivt att ligga högt.
Fettintaget bör ligga på runt 33% av det totala energiintaget, så här ligger vi över det, men så länge det är fett från bra källor (helst från växtriket så som oljor och kokos) så spelar det mindre roll. Jag äter ganska fettrika livsmedel, som tex ägg, jordnötssmör, oljor, mm, och då ökar fettprocenten därefter.
Kolhydratsintaget bör ligga mellan 45-60 % av det totala kaloriintaget, så 40% som detta exempel är något i underkant, men i allmänhet behöver man inte hänga upp sig på exakta siffror 😉
--------------------
Frukost:
Äggröra i ny tappning (klick!)
Mellanmål:
Lingonsmoothie (klick!)
Lunch:
Somrig sallad med fetaost och melon (klick!) + 150 g kycklingfilé + 1 skiva rågbröd med smör och ost
Mellanmål:
1 äpple & 1 banan
Middag:
Bakad potatis med vegoskagen (klick!)
Kvällsfika:
Protein-"fluff" (klick!) + 30 g choklad
Näringsinnehåll:
Energi (kcal): 2487
Protein (g): 121
Fett (g): 88
Kolhydrater (g): 211
Kaloriandel:
protein = 23%
fett = 37 %
kolhydrater = 40 %
Källa: Livsmedelsverket, 2018
Kaloriandel:
protein = 23%
fett = 37 %
kolhydrater = 40 %
Källa: Livsmedelsverket, 2018
Kommentarer
Skicka en kommentar