Fullvärdiga proteinkällor för vegosar 🍆
Alla vet nog att vi behöver äta protein som en del av vår dagliga kost. Hur mycket kan diskuteras om och om igen, men det viktiga är i alla fall att vi får i oss fullvärdigt protein. Fullvärdigt protein en proteinkälla som ger alla essentiella aminosyror (proteinets byggstenar) som kroppen behöver för att kunna byggas upp på rätt sätt. Vissa proteinkällor som inte är fullvärdiga behöver man komplettera med något annat livsmedel som gör att dessa två tillsammans ger det kroppen behöver.
De mest kända källorna till fullvärdigt protein är kött, ägg och mjölkprodukter (typ keso, kvarg), så för oss som inte äter animaliska produkter blir det lite knepigare, kan man tänka. Men bara man har lite kunskap så går det finfint att klara sig helt på vegetabiliska proteinkällor. Så, fullvärdiga vegetabiliska proteinkällor är precis vad jag tänkte tipsa om i det här inlägget 😉
Sojaprotein
Sojaprotein utvinns ur sojabönan som är en baljväxt precis som andra ärtor, bönor, linser och kikärtor. Sojaprotein är fullvärdigt och har ett relativt snabbt upptag i kroppen. Många veganska och vegetariska substitut till korv, köttbullar, pastej, med mera, är gjorda på sojaprotein. Det har varit väldigt mycket skriverier huruvida sojaprotein stör hormonbalansen eller inte, och jag har läst studier som visar både det ena och det andra. Jag är av den meningen att lagom är bäst. Jag tycker att sojaprotein är ett bra substitut för kött och ser man på för- och nackdelar med det ena eller det andra tycker jag fördelarna med sojaprotein överväger fördelarna med kött. Punkt slut 😆
Hampaprotien
Hampaprotein utvinns ur hampafrön och är också en källa till fullvärdigt protein. Hampafrön innehåller viktiga mineraler och vitaminer som kaclium och E-vitamin. Hampaprotein finns som pulver som du kan tillsätta i t.ex smoothie, men rena hampafrön (klick!) kan också ätas som de är. De är t.ex jättebra att blanda i gröten, strö över smoothiebowl, salladen, maten, ja, you name it.
Lupinbönor
Lupinbönan är en baljväxt precis som sojabönan, ärtor, linser, kikärtor, etc. Dock är det inte så många som har hört talas om lupinbönor. Lupinbönor innehåller lika mycket protein som sojabönor och dessutom alla essentiella aminosyror (alltså fullvärdigt), vilket gör den till en utmärkt proteinkälla. Synd dock att det inte finns så stort utbud på denna böna!
Quinoa
Quinoa är faktiskt en ört, och en mycket näringsrik sådan. Innehåller cirka 12g protein per 100g, ungefär lika mycket som vetemjöl, kvarg eller havregryn. Mycket vitaminer och mineraler också!
Bovete
Bovete är faktiskt också en ört och inte ett sädesslag som man kanske kan tro. Innehåller cirka 7g protein per 100g, så inte jättemycket men bättre än inget :) Bovetemjöl går jättebra att ersätta vanligt vetemjöl med om man vill baka glutenfritt och uppnå ett fullvärdigt proteininnehåll.
Om du inte äter några av ovan kan du fortfarande känna dig lugn, för man behöver nämligen inte äta fullvärdiga proteinkällor för att få i dig det man behöver. Det går jättebra att äta livsmedel som innehåller olika essentiella aminosyror, men som tillsammans ger dig alla essentiella. Detta behöver heller inte ske under en och samma måltid, utan det är det totala dagsintaget som spelar roll.
Här är några livsmedel som t.ex. kompletterar varandra till en fullvärdig måltid:
ris, majs, hirs, nötter/frön, spannmål med baljväxter, gröna blad, vetegroddar, alger, näringsjäst
Så nu vet du det 💡
Kram
De mest kända källorna till fullvärdigt protein är kött, ägg och mjölkprodukter (typ keso, kvarg), så för oss som inte äter animaliska produkter blir det lite knepigare, kan man tänka. Men bara man har lite kunskap så går det finfint att klara sig helt på vegetabiliska proteinkällor. Så, fullvärdiga vegetabiliska proteinkällor är precis vad jag tänkte tipsa om i det här inlägget 😉
Sojaprotein
Sojaprotein utvinns ur sojabönan som är en baljväxt precis som andra ärtor, bönor, linser och kikärtor. Sojaprotein är fullvärdigt och har ett relativt snabbt upptag i kroppen. Många veganska och vegetariska substitut till korv, köttbullar, pastej, med mera, är gjorda på sojaprotein. Det har varit väldigt mycket skriverier huruvida sojaprotein stör hormonbalansen eller inte, och jag har läst studier som visar både det ena och det andra. Jag är av den meningen att lagom är bäst. Jag tycker att sojaprotein är ett bra substitut för kött och ser man på för- och nackdelar med det ena eller det andra tycker jag fördelarna med sojaprotein överväger fördelarna med kött. Punkt slut 😆
Hampaprotien
Hampaprotein utvinns ur hampafrön och är också en källa till fullvärdigt protein. Hampafrön innehåller viktiga mineraler och vitaminer som kaclium och E-vitamin. Hampaprotein finns som pulver som du kan tillsätta i t.ex smoothie, men rena hampafrön (klick!) kan också ätas som de är. De är t.ex jättebra att blanda i gröten, strö över smoothiebowl, salladen, maten, ja, you name it.
Lupinbönor
Lupinbönan är en baljväxt precis som sojabönan, ärtor, linser, kikärtor, etc. Dock är det inte så många som har hört talas om lupinbönor. Lupinbönor innehåller lika mycket protein som sojabönor och dessutom alla essentiella aminosyror (alltså fullvärdigt), vilket gör den till en utmärkt proteinkälla. Synd dock att det inte finns så stort utbud på denna böna!
Quinoa
Quinoa är faktiskt en ört, och en mycket näringsrik sådan. Innehåller cirka 12g protein per 100g, ungefär lika mycket som vetemjöl, kvarg eller havregryn. Mycket vitaminer och mineraler också!
Bovete
Bovete är faktiskt också en ört och inte ett sädesslag som man kanske kan tro. Innehåller cirka 7g protein per 100g, så inte jättemycket men bättre än inget :) Bovetemjöl går jättebra att ersätta vanligt vetemjöl med om man vill baka glutenfritt och uppnå ett fullvärdigt proteininnehåll.
Om du inte äter några av ovan kan du fortfarande känna dig lugn, för man behöver nämligen inte äta fullvärdiga proteinkällor för att få i dig det man behöver. Det går jättebra att äta livsmedel som innehåller olika essentiella aminosyror, men som tillsammans ger dig alla essentiella. Detta behöver heller inte ske under en och samma måltid, utan det är det totala dagsintaget som spelar roll.
Här är några livsmedel som t.ex. kompletterar varandra till en fullvärdig måltid:
ris, majs, hirs, nötter/frön, spannmål med baljväxter, gröna blad, vetegroddar, alger, näringsjäst
Så nu vet du det 💡
Kram
Kommentarer
Skicka en kommentar